You may be trying to access this site from a secured browser on the server. Please enable scripts and reload this page.
Turn on more accessible mode
Turn off more accessible mode
Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Turn off Animations
Turn on Animations
To navigate through the Ribbon, use standard browser navigation keys. To skip between groups, use Ctrl+LEFT or Ctrl+RIGHT. To jump to the first Ribbon tab use Ctrl+[. To jump to the last selected command use Ctrl+]. To activate a command, use Enter.
Browse
Tab 1 of 3.
List Tools
Items
List Tools group. Tab 2 of 3.
List
List Tools group. Tab 3 of 3.
Follow
Dr. basem adulah
Currently selected
About Me
Contact Me
Office Hours
MY CV
Taught Courses
It looks like your browser does not have JavaScript enabled. Please turn on JavaScript and try again.
Academic Information
Research Interests
Published Research
Published Books
Patency
Academic Conferences
Theses/Dissertations Supervision
Award/Prizes/Orders
Funded Research/Project
Taught Courses
Currently selected
Ongoing Research
Other Academic Activities
Main Menu
About Me
Contact Me
Office Hours
News
Announcements
Calendar
Documents
Useful Links
My Documents
My Contacts
My Gallery
Courses
Materials
Homeworks
Site Contents
Course
Description
Academic Year
علم اللحوم و التكنولوجيا
تركيب ومكونات اللحوم بأنواعها ، وطرق الذبح وتجهيز الذبائح ، التغيرات التي تحصل للحوم بعد الذبح والعوامل التي تؤثر عليها ، فساد اللحوم وطرق تفاديه . الطرق المتبعة في تصنيع أهم منتجات اللحوم والآلات المستخدمة في التصنيع.
السنة الثانية
علوم الغذاء
المفاهيم الأساسية في التغذية ، العناصر الغذائية وما يجري عليها من تحولات بيوكيميائية داخل الجسم الحي ، وعلاقة بعضها مع بعض في عمليات التمثيل الغذائي، مقارنة مصير العناصر الغذائية المختلفة والطاقة المتولدة عنها في الجسم والمشكلات الناتجة عن سوء التغذية .
السنة الاولى
Introduction to Nutrition and Food Processing
Structure and composition of different types of meats and methods of
slaughtering and carcass preparation. Post- mortem changes in meats and factors
affecting them. Spoilage of meats and methods of prevention. Processing methods of
different meat products and machinery and equipment.
Second year
Food preservation and Processing
This 3-credit hour course is designed to give the student an overview of the food
science as a discipline and a career. It introduces the student to the various areas of
food preservation and processing. Major concepts of food science are covered
including the functional properties and roles of food constituents, quality and unit
operations, food deterioration factors and their control. The student is introduced to
the physical , chemical , and biological methods of food preservation . Lab
experiments include production of some food commodities including pickles, canned
fruits and vegetables & dairy products.
Second year
Advanced Course in Food Legislation (for Master And Ph.D. Student)
2009
Food Preparation and Management
Cookery processes and their properties; structure, composition and nutritive value of
foods; the changes that take place during preparation especially in the nutritive value
and the quality of the product.
Second year
مواضيع في علوم الغذاء و التغذية
العناصر الغذائية تصنيفها ومصادرها الغذائية ، وظائفها في جسم الانسان واحتياجاته منها، مفهوم الوجبات الغذائية المتوازنة وأهم مشاكل سوء التغذية من حيث أسبابها والوقاية منها وتدبيرها . تصنيع الأغذية وطرق حفظها، وأهم الامراض التي تنتقل عن طريق الأغذية والوقاية منها، الوضع التغذوي وواقع الصناعات الغذائية في الأردن.
السنة الاولى
معالجة الغذاء
طرق الطهو ومزايا كل منها ، المكونات والتركيب والقيمة الغذائية والاختيار والتخزين والإعداد للأغذية ، وأهم التغيرات الكيميائية والفيزيائية وفي القيمة الغذائية وجودة المنتج.
السنة الثالثة
حفظ الاطعمة
تعاريف أساسية في علم الأغذية ، مسببات فساد الأغذية وطرق منعها ، طرق حفظ الأغذية باستخدام الحرارة وخفض النشاط المائي وبالتشعيع والتبريد والتجميد ، باستخدام المواد الكيماوية واستخدام الضغط المرتفع ، والتخمير واستخدام توليفة من هذه الوسائل .
السنة الثانية
Follow
javascript: SP.SOD.executeFunc('followingcommon.js', 'FollowDoc', function() { FollowDoc('{ListId}', {ItemId}); });
0x0
0x0
ContentType
0x01
1100
Compliance Details
javascript:if (typeof CalloutManager !== 'undefined' && Boolean(CalloutManager) && Boolean(CalloutManager.closeAll)) CalloutManager.closeAll(); commonShowModalDialog('{SiteUrl}'+ '/_layouts/15/itemexpiration.aspx' +'?ID={ItemId}&List={ListId}', 'center:1;dialogHeight:500px;dialogWidth:500px;resizable:yes;status:no;location:no;menubar:no;help:no', function GotoPageAfterClose(pageid){if(pageid == 'hold') {STSNavigate(unescape(decodeURI('{SiteUrl}'))+ '/_layouts/15/hold.aspx' +'?ID={ItemId}&List={ListId}'); return false;} if(pageid == 'audit') {STSNavigate(unescape(decodeURI('{SiteUrl}'))+ '/_layouts/15/Reporting.aspx' +'?Category=Auditing&backtype=item&ID={ItemId}&List={ListId}'); return false;} if(pageid == 'config') {STSNavigate(unescape(decodeURI('{SiteUrl}'))+ '/_layouts/15/expirationconfig.aspx' +'?ID={ItemId}&List={ListId}'); return false;}}, null);
0x0
0x1
ContentType
0x01
898
Document Set Version History
/_layouts/15/images/versions.gif?rev=40
javascript:SP.UI.ModalDialog.ShowPopupDialog('{SiteUrl}'+ '/_layouts/15/DocSetVersions.aspx' + '?List={ListId}&ID={ItemId}')
0x0
0x0
ContentType
0x0120D520
330
Send To other location
/_layouts/15/images/sendOtherLoc.gif?rev=40
javascript:GoToPage('{SiteUrl}' + '/_layouts/15/docsetsend.aspx' + '?List={ListId}&ID={ItemId}')
0x0
0x0
ContentType
0x0120D520
350